Randal
Nieśmiertelny MG

Gadu-gadu: 3173986
Dynastia: Nieśmiertelni
|
Wysłany: 08-02-2010, 23:11 Decyzje Papieskie
|
|
|
Konstytucja apostolska
o powołaniu Najwyższej Świętęj Kongregacji Dyscypliny Zakonów
Pius VI Biskup Sługa Sług Bożych Na Wieczną Rzeczy Pamiątkę: I. Pomny problemami moralnymi Kościoła oraz wypaczeniem roli niektórych zakonów powołuje Świętą Kongregacje Dyscypliny Zakonów, na czele której stanie prefekt i której organizacja utworzona będzie na wzór innych kongregacji. II. Kongregacja została powołana w celu zachowania i obrony reguł oraz wykrywania i zwalczania błędów wśród zakonów chrześcijańskich męskich i żeńskich. III. Także do nadzoru nad działalnością zakonów i kontrola ich działalności w zakresie zgodności z założonymi celami oraz konstytucjami zakonnymi. IV. Po dojrzałej refleksji i idąc za przykładem moich Poprzedników, ustalam więc i wydaję tę normę, postanawiając, aby nikt z jakiejkolwiek przyczyny nie odważył się zakwestionować niniejszej Konstytucji i tego, co jest w niej zawarte. Niech wejdzie ona w życie i nabierze pełnej mocy oraz niech będzie przewodnikiem dla tych wszystkich, do których się odnosi. W dniu 11 lutego 1713 r., w sto sześćdziesiątą ósmą rocznicę rozpoczęcia Soboru Powszechnego Trydenckiego w pierwszym roku mego pontyfikatu. |
_________________ Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!
 |
|
Randal
Nieśmiertelny MG

Gadu-gadu: 3173986
Dynastia: Nieśmiertelni
|
Wysłany: 08-02-2010, 23:12
|
|
|
| Cytat: |
Anno Domini 1720
Nominacje Kardynalskie
| Cytat: |
I
Niniejszym udziela się nominacji kardynalskich następującym osobom:
- Giuseppe de' Medici, książę Ottaviano i Sarno, Arcybiskup Sieny, na kardynała prezbitera S. Prisca,
- Carlos de Borja-Centelles y Ponce de León, Arcybiskup Trapezuntu, Patriarcha Indii Zachodnich, na kardynała prezbitera S. Pudenziana,
- Álvaro Cienfuegos Villazón, członek Towarzystwa Jezusowego, na kardynała prezbitera S. Bartolomeo all'Isola,
- Filip Moritz von Wittelsbach, Arcybiskup Trewiru, na kardynała diakona S. Maria in Cosmedin,
- Józef Klemens von Wittelsbach, Arcybiskup Kolonii, Biskup Regensburga i Lüttich, Książę-Biskup Münsteru, Książę-Proboszcz Berchtesgaden, na kardynała prezbitera S. Maria della Scala,
- Lothar Franz von Schönborn, Arcybiskup Moguncji, na kardynała diakona Ss. Cosma e Damiano,
- Charles Joseph Jean Antoine Ignace Félix de Lorraine, Książę-Biskup Ołomuńca i Osnabrück, na kardynała diakona S. Balbina
|
JE, Biskup Rzymu, Wikary Piotra, Wikary Chrystusa, Następca Księcia Apostołów, Pontifex Maximus, Patriarcha Zachodu, Prymas Włoch, Arcybiskup i Metropolita Rzymskich prowincji, Sługa Sługów Boga, Papież Pius VI.
|
|
_________________ Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!
 |
|