Dynasteia sezony I-III Strona Główna
Regulamin Dynastie Mapy Cennik FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Rejestracja Zaloguj

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Poprzedni temat «» Następny temat
Decyzje Papieskie
Autor Wiadomość
Randal 
Nieśmiertelny MG

Gadu-gadu: 3173986
Dynastia: Nieśmiertelni
Wysłany: 08-02-2010, 23:11   Decyzje Papieskie

Konstytucja apostolska
o powołaniu Najwyższej Świętęj Kongregacji Dyscypliny Zakonów

Pius VI Biskup Sługa Sług Bożych Na Wieczną Rzeczy Pamiątkę: I. Pomny problemami moralnymi Kościoła oraz wypaczeniem roli niektórych zakonów powołuje Świętą Kongregacje Dyscypliny Zakonów, na czele której stanie prefekt i której organizacja utworzona będzie na wzór innych kongregacji. II. Kongregacja została powołana w celu zachowania i obrony reguł oraz wykrywania i zwalczania błędów wśród zakonów chrześcijańskich męskich i żeńskich. III. Także do nadzoru nad działalnością zakonów i kontrola ich działalności w zakresie zgodności z założonymi celami oraz konstytucjami zakonnymi. IV. Po dojrzałej refleksji i idąc za przykładem moich Poprzedników, ustalam więc i wydaję tę normę, postanawiając, aby nikt z jakiejkolwiek przyczyny nie odważył się zakwestionować niniejszej Konstytucji i tego, co jest w niej zawarte. Niech wejdzie ona w życie i nabierze pełnej mocy oraz niech będzie przewodnikiem dla tych wszystkich, do których się odnosi. W dniu 11 lutego 1713 r., w sto sześćdziesiątą ósmą rocznicę rozpoczęcia Soboru Powszechnego Trydenckiego w pierwszym roku mego pontyfikatu.

Randal 
Nieśmiertelny MG

Gadu-gadu: 3173986
Dynastia: Nieśmiertelni
Wysłany: 08-02-2010, 23:12   

Cytat:

Anno Domini 1720
Nominacje Kardynalskie

Cytat:

I

Niniejszym udziela się nominacji kardynalskich następującym osobom:

• Giuseppe de' Medici, książę Ottaviano i Sarno, Arcybiskup Sieny, na kardynała prezbitera S. Prisca,
  • Carlos de Borja-Centelles y Ponce de León, Arcybiskup Trapezuntu, Patriarcha Indii Zachodnich, na kardynała prezbitera S. Pudenziana,
  • Álvaro Cienfuegos Villazón, członek Towarzystwa Jezusowego, na kardynała prezbitera S. Bartolomeo all'Isola,
  • Filip Moritz von Wittelsbach, Arcybiskup Trewiru, na kardynała diakona S. Maria in Cosmedin,
  • Józef Klemens von Wittelsbach, Arcybiskup Kolonii, Biskup Regensburga i Lüttich, Książę-Biskup Münsteru, Książę-Proboszcz Berchtesgaden, na kardynała prezbitera S. Maria della Scala,
  • Lothar Franz von Schönborn, Arcybiskup Moguncji, na kardynała diakona Ss. Cosma e Damiano,
  • Charles Joseph Jean Antoine Ignace Félix de Lorraine, Książę-Biskup Ołomuńca i Osnabrück, na kardynała diakona S. Balbina

JE, Biskup Rzymu, Wikary Piotra, Wikary Chrystusa, Następca Księcia Apostołów, Pontifex Maximus, Patriarcha Zachodu, Prymas Włoch, Arcybiskup i Metropolita Rzymskich prowincji, Sługa Sługów Boga, Papież Pius VI.

Odpowiedz do tematu