Dynasteia sezony I-III Strona Główna
Regulamin Dynastie Mapy Cennik FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Rejestracja Zaloguj

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Poprzedni temat «» Następny temat
Corte Real
Autor Wiadomość
Ń 
baleia branca

Gadu-gadu: 11448201
Dynastia: Bragança
Wysłany: 03-02-2010, 11:24   Corte Real

.

.

Ń 
baleia branca

Gadu-gadu: 11448201
Dynastia: Bragança
Wysłany: 17-02-2010, 02:44   

1721

- To dopiero będzie wyprawa! - zawołał Jan, wielce zadowolony, miotając się w nerwowym podnieceniu po komnacie, która niespotykanym trafem zgromadziła w obrębie swoich ścian niemal całość rodziny królewskiej. - Magnificíssima!
- Głupia - wycedził Francisco. - Ty i twoje odchylone pomysły. Czasami trudno mi zadecydować, który z nich zasługuje na miano karnawałowego Króla Błaznów. To, co wymyśliłeś teraz...
- Benedictus qui venit in nomine Domini! - przerwał bratu Jan, niezrażony, grzmiąc wielkim głosem i wznosząc ramiona ku powale w geście emfatycznym i tylko odrobinę teatralnym.
- Aequam memento rebus in arduis servare mentem - zareplikował Franciszek natychmiastowo i nic nie tracąc na ostrym tonie. - Nie rzucaj mi w oczy swoim oczytaniem, bo zacznę wiele mówić o tym, jak niewiele ma wspólnego wykształcenie z inteligencją. Podróż do Rzymu? Teraz? Kiedy cała Europa płonie wojennym ogniem, kiedy Rzesza tłamsi się z Duńczykami, w Alpach Włosi wyżynają Francuzów, w Rzeczpospolitej Polskiej mordują królów, a na Turków rzuca się połowa chrześcijańskich władców? Ty, monarcha Portugalskiego Imperium, obrońca słodkich ziem Portugalii i Algarve, odpowiedzialny przed swoimi poddanymi i przed Bogiem... Nie na darmo nazywają cię Szalonym, chociaż ja użyłbym epitetów daleko ostrzejszych!
- Powściągnij język - powiedział Jan, jednym płynnym ruchem wyciągając z pochwy szpadę i kierując giętkie ostrze na pierś Franciszka, co spowodowało krótki okrzyk przerażenia "Main Gott!" jaki się wyrwał z ust Anny Karoliny, wciąż nienawykłej do gorącej krwi infantów.
- Podróż do Rzymu! - wybuchnął tymczasem Manuel, również dobywając szpady i rzucając się na swego królewskiego brata, co zmusiło go do pozostawienia w spokoju sceptycznego księcia Beja i przystawienia się do riposty. Dźwięk ostrza uderzającego o ostrze rozbrzmiał w sali, kiedy tańczyli dookoła siebie, wymieniając zgrabne ciosy pod niespokojnym wzrokiem dam i zniesmaczonym spojrzeniem Franciszka. - Ale czemu tylko do Rzymu? Chcę zobaczyć Rzym, Paryż, Beardoux, Kassel, wojenną gorączkę trawiącą wschodnie i północne ziemie Europy! Jaka sława będzie moim udziałem, kiedy będę tylko siedział wewnątrz lizbońskich i rzymskich murów?
- Cierpliwości - wybuchnął śmiechem Jan.
- Podróż do Rzymu, teraz, kiedy...
- Och, ucisz się już, umiłowany bracie mój - orzekł król. - Żadna podróż, tylko pielgrzymka. A ponieważ pielgrzymować mam zamiar przez kraje chrześcijańskie, ba! powiem więcej, przez kraje oddane na łono Świętej Matki Kościoła, liczę więc, że prawo nienaruszalności osoby pielgrzyma jest tam respektowane. Nawet ty, z tym swoim bluźnierczym nieposzanowaniem Boga, nie ośmieliłbyś się narażać na ekskomunikę. Zresztą, istnieje jeszcze Morze Śródziemne i jeśli będzie taka potrzeba, część drogi odbędę statkiem. Ale tę drogę odbędę. Są sprawy, które mogę oddać tylko Bogu i które Bogu oddać należy.
- Jakbyś mało miał kościołów w Portugalii...
- Franciszku! - zawołała z oburzeniem bogobojna Maria Zofia, Królowa-Matka. Franciszek zamilkł, w milczeniu już tylko mnąc cisnące się mu na usta przekleństwa.
- Jak powiedziałem, tak będzie. Są sprawy, które Bogu się należą - król gwałtownym ruchem odrzucił szpadę, doskoczył do krzesła, na którym w skupieniu haftowała Maria Teresa i ujął jej dłoń, odrywając ją od robótki. - Oto już drugi rok, jak los skąpi mi syna i następcy. Być może Bóg, mimo swego wielkiego miłosierdzia, wciąż pała w moją stronę gniewem za to, iż upór i duma i zaślepienie moje były przyczyną, że ziemie Iberii nasiąkły krwią jej dzieci. Sam nie zaznam spokoju, póki sprawy tej nie zrzucę ze swojego sumienia w mętne wody Tybru - nie będzie tak, iżby ziemie portugalskie miały cierpieć niedostatek przez grzechy swojego króla! A że będą i inne sprawy, które sam chętnie i osobiście przedstawię obliczu Jego Świątobliwości... to rzecz inna i pomniejsza. Ot, choćby i ta kustodia, która wyszła spod zręcznych rąk naszego wspaniałego João Frederico Ludovice. Chętnie zobaczę, czy potrafią na papieskim dworze docenić tak dobrą robotę! Zresztą, patrz na moją panią, na księżną habsburskiej krwi i królową Portugalii. Nawet ona w swoim ustatkowaniu i mądrości nie robi mi takich wyrzutów, na jakie ty raczysz sobie pozwalać.
- Podczas gdy wy, panie, modlić się będziecie przed świętymi relikwiami Rzymu, ja wznosić będę prośby o wasz dobry i szybki powrót w granice królestwa - powiedziała Maria Teresa z całą możliwą powagą swojego piętnastoletniego oblicza.
- Oto królewska odpowiedź godna królewskiej krwi - zawołał Jan i ucałował dłoń swojej młodziutkiej żony. - Będzie jak rzekłem. A każdego, kto jeszcze raz ośmieli się obrażać Boga swoimi przyziemnymi wątpliwościami, nakarmię smażonymi sardynkami podczas obiadu, na którym głównym daniem będzie dorsz à Brás!

~

Żądny widoku miejsc świętych, jako i pomny słów, które rozbrzmiały swego czasu w Lateranie, Jan V Bragança z łaski bożej król Portugalii i Algarve, książę Brazylii etc. etc., wyruszył w otoczeniu okazałej świty ku bramom Rzymu, by powierzyć Piusowi VI garść spraw natury osobistej oraz garść kwestii o charakterze politycznym.

Królowi towarzyszy infant Manuel, zarówno w roli królewskiego brata, jak i jako dowódca elitarnej grupy kawalerii, wyłonionej z Exército das Baleias Brancas do opieki nad osobą króla i nad europejskimi drogami, które przyjdzie mu przemierzać. Wśród świty znajduje się również Rodrigo Anes de Sá Almeida e Meneses oraz Diogo Barbosa Machado, który poza sprawami ducha na prośbę Pierwszego Sekretarza Królewskiej Akademii Nauk Manuela Caetano de Sousa obiecał okazać po drodze swoje zainteresowanie wartościowymi pozycjami wydawniczymi.

Odpowiedz do tematu